20 Eylül 2013 Cuma

Türkiye’de Stadyum Rezaleti

90’lı yılların Türkiye’sinde bir çok konuda geri kalmış bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kentsel ve kırsal altyapısı ulaştırma, sanayi , eğitim , sağlık , spor ve bir diğer sektörlerin gelişmesini ve hizmetlerini kapsayan entegre proje tasarlandı. Türkiye Cumhuriyeti’ne 32 milyar dolar olan bu projeye “Gap” adı verildi.

Ağırlık tarım üzerine olan bi proje bütün alanlarda başarıya ulaşamadı. Ne bölgede ki sorunlara derman oldu. Ne de var olan göçlere engel olabildi. Aradan geçen 21 yılda ne 4 cumhurbaşkanı , 9 başbakan değişti. Bir şarkı sözü gibi hepsi aynı şeyleri söyledi ; “ Gap Projesi tamamlanacak.” 2013 Türkiye’sinde hala tamamlanamayan ve yıl sonunda tamamlanması beklenen “Gap “ bir fiyasko projesi oldu çıktı…

GAP ‘in spor ayağında önemli projelerden biri olan 1992 yılında dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal tarafından temeli atıldığında, 3 yılda bitirilmesi hedeflenen ve 17 yıl sonra bir seçim malzemesi olarak tamamlanmadığı halde açılan tam olimpik bir stadyum Şanlıurfa Gap Arena Stadyumu. Temeli atıldığından bugüne kadar 21 yıl oldu. Aradan geçen bu 21 yılda başta Avrupa olmak üzere bir çok ülkede ve Türkiye’de olimpik stadyumlar yıkılıp yerlerini Arena şeklinde ki stadyumlara devrederken Şanlı Urfa hala bu stadyumun eksiklerini tamamlamaya çalışıyor. Açılmadan eskiyen , demode olan , tadilata ihtiyaç duyan dünyada ki ender stadyumlardan biri olma unvanını taşıyor.Olimpik Stadyum olduğu halde Gap Arena Stadyumu ismi verilen beton yığını ile naçizane fikrim beton yığının yıkılıp yerine arena şeklinde 15.000 kişilik küçük ama modern bir stadyum yapılması. Yine Gap Arena ismi verilen bu stadyum 2009-2010 sezonu Ziraat Türkiye Kupası Finali’ne ev sahipliği yapan stadyum olarak adını tarihe yazdırıyor. Tabi ZTK finali de stadyumun ışıklandırmasının olmamasından dolayı buradan alınıp başka bir Anadolu ilinde ki stadyuma verilmesi planlanırken bu sırada devreye siyasiler,bürokratlar giriyor ve türk futbolunun en büyük ikinci kupasının maçı gündüz oynanmak zorunda kalıyor!

2010 ZTK Finali maçının Şanlıurfa’da oynanması şehre çok büyük bir hareketlilik getirmesinin yanında skandalları ve rezaletiyle iyi – kötü tamamlandı. İstanbul ve anadolunun bir çok ilinden gelen Fenerbahçe ve Trabzonspor taraftarları , 30 bin kişilik stadın yollarının,çevre düzenlemesinin, otoparkının ve bir çok şeyinin yapılmadığını etrafının dağ,bayır,çayır ve tarla olduğunu görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Biz stadı açılışını yaptık , tribünler bitti, çimleri yeşillendi, soyunma odaları tamam.Altyapı sıfır ama onu da ileri de yavaş yavaş yaparız diyen zihniyetiyle açılan stadyum dün gece yine bir skandala imza attı. PTT 1.Lig Şanlıurfaspor – TKİ Tavşanlı Linyitspor maçına ev sahipliği yapan Şanlıurfa Gap Arena Stadyumu 90 dakika olan bir futbol müsabakasının 124 dakika tamamlanmasına sebebiyet verdi. Sadece stadyum inşaatına 42 milyon 116 bin tl gibi büyük bir bütçe harcanan sonrasında defalarca milyonluk ihaleler ile çeşitli düzenlemeler ve tadilatları yapılan Gap Arena sınıfta kaldı. Şanlıurfa Gap Arena ile birlikte İzmir bölgesi üst klasman hakemi Hakan Ceylan ‘da talimat gereği maçı tatil etmesi gerekirken o kadar bekleyerek o da sınıfta kaldı. Dün gece sadece milyon liralar harcanan bir beton yığını sınıfta kalmadı! Stadyumun sahibi spor genel müdürlüğü , Şanlıurfa’nın bürokratları,siyasileri,stkları,bu rezalette 3 maymunu oynayan medyası,GSİM,stadyum müdürü ve bir daha saymadığım bir çok kurum ve isim sınıfta kaldı. Dünyanın neresinde böyle bir skandal yaşanabilir ? Diye sorarsanız ancak bizim ülkemizde yaşanır. Hem de 2020 Olimpiyatlarına aday şehrimiz İstanbul’da! Orada yaşanan teknik bir arıza veya eksiklik değildi !

Skandal daha büyüktü. 2014 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri D Grubu mücadelesinde Türkiye – İsveç U21 takımları arasında oynanan maça, polisin Taksim'de biber gazı sıkması nedeniyle ara verildi. Dünyanın neresinde bir spor organizasyonun da böyle bir ilkellikler , skandallar olabilir? Türkiye’de ! 2020 Olimpiyatları’nın Türkiye’ye , A Milli takım ve önemli maçların Şanlıurfa Gap Arena’ya verilmedi diye sitem,protesto eden sporseverler umarım bu yaşanan olaylar kıssadan hisse olur. Kraldan çok kralcı olanların anlattığı hikayelerinde ki gibi Türkiye bir spor ülkesi değildir!

Şanlıurfa’da bir spor şehri değildir. Türkiye vatandaşları olarak bizler bir işi yaparız ama mutlaka eksik yaparız. Kurumlarımız arasında iletişim , eşgüdüm yoktur. Şimdi soruyorum ; 10 Eylül’de Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda rezaletin sorumluları kim? 18 Eylül’de Şanlıurfa Gap Arena Stadı’nda yaşanan rezaletin sorumluları kim?

Haber Resim Galeri

Yazarlar

Hepsini Gör

SON HABERLER

04 Ocak 2024 Perşembe
Esenler Erokspor İddialı
04 Ocak 2024 Perşembe
Marco Paixao Şanlıurfaspor'da
03 Ocak 2024 Çarşamba
Pazarspor'da yeni hoca belli oldu
03 Ocak 2024 Çarşamba
Bursa'da Seçim
03 Ocak 2024 Çarşamba
Türkiye'de temel sorun prim